Firmy z Danii i Izraela chcą podbić polski rynek białek sojowych

4-12-2006

PochodzÄ…cy z Izraela Solbar i duÅ„ski Danetto postanowiÅ‚y zdobyć bardzo obiecujÄ…cy Polski rynek mieszanek sojowych. W tym celu chcÄ… utworzyć joint venture. Solbar wytwarza izolaty biaÅ‚ka sojowego, koncentraty tego biaÅ‚ka, teksturowane koncentraty sojowe oraz mÄ…ki sojowe teksturowane. Stosuje siÄ™ je w branży spożywczej, gÅ‚ownie przy produkcji np. zupek w proszku czy hamburgerów.-. BiaÅ‚ko sojowe wykorzystywane jest także przy produkcji wÄ™dlin. SÅ‚uży za tzw. czynnik wiążący produkty mielone i wypeÅ‚niacz zwiÄ™kszajÄ…cy ich masÄ™.
Od rat w Polsce działa amerykański ABS, numer jeden w światowej produkcji protein.
- Wartość tego rynku w Polsce wynosi 40-80 mln zl rocznie - szacuje Andrzej Borys, dyrektor Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego.
WchodzÄ…cy do Polski duet proteinowy wierzy w sukces.
- BÄ™dziemy poważnÄ… alternatywÄ… dla dotychczasowych do dostawców izolat6w dla polskiej branży miÄ™snej - mówi John Johnke, dyrektor z Danetto dystrybutora dodatków spożywczych.
Sprzedaż produkt6w Solbar będzie odbywać się za pośrednictwem polskiego przedstawicielstwa Danetto z siedzibą w Święciu.

 

 

4.12.2006 WiÄ™cej informacji biznesowych z kraju i ze Å›wiata znajdziesz codziennie w Pulsie Biznesu oraz na bieżąco w serwisie www.pb.pl

Projekt i wykonanie i2D