Finnair S.A.: przedstawia swojego pierwszego japońskiego szefa kuchni z autorskim menu

8-02-2018

Finnair kontynuuje swój program z autorskim menu szefa kuchni i wprowadza pierwszego dla tego przewo┼║nika Japo┼äczyka. Uznana szefowa kuchni z Tokio, Rika Maezawa, opracowa┼éa seri─Ö pi─Öciu sezonowych da┼ä podawanych w klasie business na trasie Finnaira z Tokio do Helsinek pocz─ůwszy od 7 lutego 2018 r.

Rika Maezawa otworzy┼éa swoj─ů pierwsz─ů restauracj─Ö w Tokio w 2003 roku po odbytych szkoleniach w kilku znanych japo┼äskich restauracjach. Jej filozofia zwi─ůzana z jedzeniem skupia si─Ö g┼éównie na warzywach oraz sezonowych smakach domowej kuchni japo┼äskiej. Inspiruje si─Ö tak┼╝e histori─ů Japonii – okresem Edo od 1603 r. do 1868 r. – oraz wp┼éywami zagranicznymi, tak ┼╝eby w nowoczesnym stylu i ze szczypt─ů nostalgii, tworzy─ç bazuj─ůce na warzywach posi┼éki, wykraczaj─ůce poza tradycyjne receptury kuchni tego kraju.

„Przepi─Ökne japo┼äskie krajobrazy ka┼╝dej z pór roku, s─ů wyczuwalne w posi┼ékach podawanych podczas lotu”, mówi Rika Maezawa o swojej filozofii jedzenia i daniach, które stworzy┼éa dla Finnaira. „Poprzez moj─ů kuchni─Ö chcia┼éabym podzieli─ç si─Ö z podró┼╝nymi wyj─ůtkow─ů japo┼äsk─ů wra┼╝liwo┼Ťci─ů na smaki pór roku. U┼╝ywam sk┼éadników zarówno z Japonii, jak i z zagranicy, dzi─Öki czemu mog─ů smakowa─ç zarówno klientom japo┼äskim, jak i nie-japo┼äskim.”

„Jedzenie podawane w samolocie odgrywa wa┼╝n─ů rol─Ö w┼Ťród us┼éug oferowanych pasa┼╝erom”, mówi Maarit Keränen, szefowa obs┼éugi pok┼éadowej Finnaira. „Jestem pewna, ┼╝e nasi klienci b─Öd─ů zadowoleni z sezonowych japo┼äskich smaków wprowadzanych do posi┼éków przez pani─ů Maezawa.”

Finnair rozpocz─ů┼é program z autorskim menu szefa kuchni w 2013 roku i od tamtej pory pracowa┼é z wieloma uznanymi szefami kuchni, którzy stworzyli w┼éasne autorskie menu dla klasy biznesowej Finnaira.


Finnair S.A. - wi─Öcej aktualno┼Ťci i informacji

 

Projekt i wykonanie i2D